Hvad er SEO? Del 1 – Hvordan skaber jeg indhold Google kan lide?

Som blogger, content creator, eller en del af en virksomhed, som er meget aktiv online, har du sikkert hørt om SEO. For dem der ikke ved så meget om det, er SEO den engelsk forkortelse af “Search Engine Optimization”, som på dansk kan oversættes til søgemaskineoptimering. Det lyder måske kompliceret (og det kan det også være), men som content creator er en simpel forståelse af SEO faktisk nok til at øge din synlighed betydeligt på Google, Bing, Yahoo, etc. og dermed skabe en del flere visninger på dit indhold.

Ifølge Concept Interest handler søgemaskineoptimering om “at gøre en hjemmeside eller webshop så optimeret til både brugere og søgemaskiner, at de placerer den højt på så mange søgninger som muligt.” Læg mærke til, at denne definition deles op i to områder; brugere og søgemaskiner. For hvert område er der nogle praktiske ting, man kan gøre for at øge synligheden. I del 1, fokuserer vi på, hvordan søgemaskiner virker, og hvad man kan gøre for at hjælpe Google til at læse ens indhold. Del 2 vil handle om hvordan de 3,5 milliarder Google søgninger, som sker hver dag, kan blive analyseret for at hjælpe dig skabe indhold som bliver søgt på tværs af kloden. 

 

Jo mere, jo bedre

 

Det hjælper måske (eller slet ikke) at forestille sig søgemaskiner som en kæmpe koloni af myrer, som kravler ud over en skovbund, for at finde et kæmpe stykke mad de kan tage med tilbage til dronningen. Selvom der er en masse mikroskopiske stykker mad på gulvet, der kunne mætte en lille myre, springer kolonien dem over, fordi det er nemmere og mere relevant at have et stor edderkop at tage tilbage end mange små stykker. Det samme gælder for søgemaskiner, som er sammensat af millioner af “bots”. Disse “bots” kravler over de milliarder af sider, som findes online, for at finde det mest relevante indhold af den bedste kvalitet, som kan tages med tilbage til brugeren. Ligesom myrerne vil “Google bots” hellere komme tilbage med nogle længere artikler, fordi de har en bedre chance for at møde brugerens behov, og rangerer derfor disse højere.

SEO eksperter siger, at en artikel eller et indlæg helst skal indeholde over tusinde ord (hvis muligt) for at få en høj rangering på søgeresultaterne. Hvis det virker som for stor en udfordring, kan du prøve at starte med over 500 ord. Du kan selv lave et lille eksperiment! Gå til Google og indtast “artikel om (et eller andet)” eller, “indlæg om (noget andet)”, og du vil se, at der ikke er mange resultater med færre end 500 ord på den første side. Fx. Googlede jeg “indlæg om børneopdragelse”, og her er ordtælling for de 5 højeste søgeresultater.

  1.       624
  2.       1489
  3.       925
  4.       718
  5.       493

Det er ikke for at sige at kort indhold (under 200 ord) ikke har sit plads på din hjemmeside, fordi korte opdateringer kan være gode til at engagerer ens læsere/seere/følgere; fx. et godt spørgsmål der starter en debat imellem dine læsere. Imidlertid, vil dette kort indhold ikke tilføje meget SEO værdi til din side hvis det ikke får meget interaktion.

Længere, kvalitetsbevidst indhold kan også give den fordel, at det bliver delt mere på de sociale medier. Det viser sig også, at brugere ikke kan lide at dele meget korte artikler/indlæg på de sociale medier, især dem under 500 ord.

Brug af originelle video/billeder:

 

Den her er fif er måske ikke så ligetil, men er stadigvæk virkelig simpelt at forstå. Først skal man vide, at video/billeder ikke tilføjer SEO værdier til din side/blog af sig selv. Et indlæg bliver ikke rangeret højere, kun fordi det indeholder en masse flotte feriebilleder eller en sød video af dit barn. Det rigtige potentiale af dine billeder og videoer ligger i, at de er “delevenlige”, og har dermed større sandsynlighed for at gå viralt end tekstt. Når andre deler billeder/videoer fra din side, skaber de noget der hedder et “inbound link” til dit indhold. Når søgemaskiner ser alle disse links til dit indhold på nettet, kan de se at andre synes godt om det, og kan derfor finde på at rangere dit blog/hjemmeside/webshop højere i søgeresultaterne. I Facebook terminologi: hver deling af dit indhold er som et “synes godt om” i Google verdenen!

Vi håber, at dette var en hjælpsom introduktion til SEO verden. Følg med – der kommer snart en del 2 om, hvordan man bedre kan forstå søgemaskinebruger og deres adfærd. Spændende, ikke?

Tak fordi du læser med! 🙂

Spires United

https://www.concept-i.dk/faq/hvad-er-seo-sogemaskineoptimering.html

How long should a blog post be for SEO?