Hvad er SEO? Del 2 – Hvordan skaber jeg indhold mine læsere kan bruge?

 

Hvis du er helt ny til SEO (søgemaskineoptimering), vil vi anbefale, at du går tilbage og læser del 1, som giver en lille introduktion til, hvordan søgemaskiner virker. Hvis du har læst del 1, og vi ikke har skræmt dig væk, er det godt at se dig igen! I del 1 definerede vi søgemaskineoptimering, som processer der  “… handler om at gøre en hjemmeside eller webshop så optimeret til både brugere og søgemaskiner, at de placerer den højt på så mange søgninger som muligt.”

I den del snakkede vi om, hvordan dit indhold kunne optimeres til søgemaskinerne selv. Denne del fokuserer derimod på brugeradfærd hos de største søgemaskiner. Når man forstår, hvordan mennesker bruger søgemaskiner, kan man bedre skræddersy sit indhold til dét, der bliver søgt efter.  Her følger nogle praktiske tips til, hvordan man kan gøre netop dette.

1. Svar på spørgsmål

Det er en godt øvelse at være opmærksom på, hvordan man selv bruger søgemaskiner i ens dagligdag. Skiver du kun stikord ind i søgefeltet, eller er du typen, som skriver en hel paragraf for at få lige præcis de søgeresultater, du leder efter? Der er mange måder at bruge søgemaskiner på, men en ting vi har tilfælles er, at vi godt kan lide at stille dem spørgsmål.

Her får du en lidt sjov video om et meget populært spørgsmål på Yahoo Answers!

Et studie viser, at 28 procent af de milliarder daglige Google-søgninger er skrevet som spørgsmål. Det vil sige, at det er mere sandsynligt, at man søger efter “Hvordan bliver man folkeskolelærer?” end “Din oplevelse af den lange proces fra universitetet til folkeskolelærer i Jammerbugt kommune”!  Hvad end man laver indhold for hyggens skyld eller som et fuldtidsjob, hvis man gerne vil få flere visninger igennem SEO, skal man tænke sit indhold som et produkt, man tilbyder til rigtige mennesker, som søger efter noget bestemt – det kunne være underholdning, svar, information, råd, etc. Pga. dette, burde man ikke bare lave indlægget med billeder af den salat, man spiste til frokost med titlen “Min yndlingssalat”.

I stedet kan man formulere titler, så de svarer på bestemte spørgsmål. Titler såsom “Hvordan man laver en sund og lækker salat” eller “Bedste sted i København at spise salat” kan sandsynligvis klare sig meget bedre på søgeresultaterne. En nem måde at skabe en SEO venlig titel er ved, at overveje hvilke spørgsmål dit indlæg svarer på, eller hvilket problem det løser, og så skrive det i titlen.

Men hvordan kan jeg vide, hvad mine læsere søger på?

  • Lær af fejlene

En metode er at eksperimentere. Hvis du har en lang historie af tidligere indlæg, kan du kigge tilbage og se på, hvilke der var de mest populære, og prøve at finde ude af hvorfor. Hvis du stadigvæk ikke har nået et stort antal læsere, har du en godt mulighed for at finde ude af, hvor din målgruppe er. Som content creator hos Spires United får du hjælp til at finde din niche og analysere dit mest populære indhold. Lav forskellige slags titler; nogle formuleret som spørgsmål, lange titler, korte titler, lister, og indhold om forskellige emner. Måske ser du dig selv som en fashion blogger, men har lavet nogle indlæg med cocktails, som har fået rigtig mange views. Der kan du tydeligt se, at der er en efterspørgsel efter cocktailopskrifter, og at dine indlæg opfylder det behov.

Dette er ikke for at sige, at du helt skal skifte retning, eller lave et blog om noget, du ikke har en passion for. Det er en rigtig dårligt idé, og hos Spires United vil vi gerne hjælpe mennesker til at følge deres passion – ikke kvæle den. Hvis man vil leve af at skabe indhold på nettet, skal man dog genkende realiteten af, at der findes millioner af bloggere/Youtubere/influencers som alle sammen kæmper for en plads på den første resultatside. Hvis man så finder et efterspurgte emne, kan man udnytte dette, selvom det kun er for at lede videre til andet indhold på din hjemmeside. Det giver typisk også stor tilfredsstillelse, at dit indhold tydeligvis fylder et behov hos dine læsere/seere.

  • Værktøj

Google Trends: Ordet søgemaskine referer til alle platforme, som søger specifik information på internettet. Men helt ærligt; hvornår har du sidst brugt Bing, Yahoo, MSN, eller Ask? Baidu har 800 millioner brugere i Kina, men jeg tvivler på, at mange af vores danske læsere kigger på kinesisk indhold! Den helt klare søgemaskine ‘konge’ er Google, og hvis man prøver at prioritere denne platform, følger resten med. Google Trends (https://trends.google.dk/trends/) er et nyttigt værktøj, hvis du vil finde de mest populære søgninger delt op i lande.

Derudover er der en Explore funktion i Google Trends (https://trends.google.com/trends/explore), hvor man kan se hvornår forskellige søgeord er de mest populære. Som kageblogger kunne det eksempelvis hjælpe dig at vide, hvornår brugerne søger på “lagkage opskrift”, så du kunne lave et indlæg, når det er mest relevant. Det kan være, at du ser på Google Trends, at “lagkage opskrift” bliver søgt mest på om sommeren, hvor der er friske jordbær, og i september hvor der er mange fødselsdage. Med denne information ved du, at du med fordel kan vente med at publicere indlægget med en opskrift indtil juli måned. Et sjovt eksempel på dette er sangen Last Christmas af Wham!, som kan høres i næsten alle hjem op til jul. Derimod ligger den død resten af året med næsten ingen søgninger. Et review af denne sang bør derfor vente indtil julesæsonen!  

Answer the Public (https://answerthepublic.com/) er et andet værktøj, som ligner Google Trends. Answer the Public er også et rigtigt godt sted at skaffe inspiration til content, da denne producerer en mere omfattende rapport af dataen end Google Trends. Her bliver man mødt af en halv-skræmmende gammel mand på skærmen, som venter på dit spørgsmål. Bare rolig, han bider ikke! I venstre side vælger du det sprog, du gerne vil skrive i, og taster et emne ind i feltet. Answer the Public virker bedst, hvis man kun indtaster et eller to stikord, fordi den så kan den samle flere data om emnet. Bagefter kan man downloade en rapport (helt gratis) om, hvordan din bestemte søgeord bliver brugt i forslag og spørgsmål på Google.

Eksempel: Jeg er lidt af en bilentusiast, og jeg synes, at det kunne være fedt at lave en videoserie om biler. Udover at jeg ikke ved, hvad min fremtidige seere gerne vil se, er jeg også løbet tør for ideer til videoernes indhold, efter at have blogget om biler i flere år. Derfor indtaster jeg “biler” på Answer the Public i søgefeltet, og venter på, at den gamle mand viser sin magi! Resultater er delt op på baggrund af de meste søgte spørgsmål, forslag og sammenligninger i forhold til biler i Danmark.

Her kan jeg se, at rigtig mange spørger om råd i forbindelse med biler mod kollektiv trafik eller andre former for transport. Nu overvejer jeg derfor, om ikke jeg skal lave et par videoer, hvor jeg taler om, hvordan det er at have en bil i danske storbyer mod at bruge offentlig transport, cykel, eller knallert.

Opsummering

Denne liste er langt fra en komplet guide i, hvordan man bruger SEO. Dog kan man med nogle af disse praktiske skridt, der er beskrevet her, øge synligheden af sit indhold betydeligt uden at bruge en øre på marketing. Her hos Spires United arbejder vi hårdt på SEO for vores content creators, så de kan fokusere på deres passion og at skabe kvalitetsindhold, som imødekommer de spørgsmål, behov og interesser vores brugere har.

MVH

Spires United

Kilder

http://contentmarketinginstitute.com/2013/08/use-google-trends-punch-up-content-creation/

https://blog.kissmetrics.com/guide-to-video-seo/

http://contentmarketinginstitute.com/2013/08/use-google-trends-punch-up-content-creation/

https://www.concept-i.dk/faq/hvad-er-seo-sogemaskineoptimering.html